29

1.2018

Google вимагає сертифікат. А Ваш сайт вже має?

Потреба у безпечному з’єднанні з сервером існує давно. Правда, якщо раніше це стосувалося тільки крупних компаній, які передавали великі об’єми даних клієнтів, то зараз це є актуальним для всіх веб-сайтів, які хочуть залишатися в органічній видачі пошуку Google.

Для створення зашифрованого (захищеного) каналу передачі даних між відвідувачем веб-сайту та сервером потрібний особливий протокол передачі, а саме https. Він відрізняється від традиційного http буквою S (secure), що добре помітно у адресному рядку браузера при заході на захищені веб-сайти. Ключовим елементом шифрування виступає SSL сертифікат який повинен бути встановлений на веб-сайті.


Ще 6-го серпня 2014 року, компанія Google оголосила, що наявність на сайті підключення по https з використанням SSL-сертифіката впливає на позицію в пошуковій видачі Google. Чому це стало важливим Google? Тому що пошуковий гігант вважає себе «адвокатом» користувачів, і все, що важливо для відвідувачів має бути враховано. Спочатку передбачалося, що вага цього параметра буде мінімальною, однак, з того моменту вплив цього фактора невпинно зростав, а з січня 2017 року він став просто необхідною умовою ранжування у пошуку.

Як відомо, передача даних між Вашим браузером і сервером здійснюється за допомогою спеціального протоколу http (Hyper Text Transfer Protocol) – це основний протокол який використовується вашим браузером для доступу до Інтернет ресурсів з моменту виникнення WWW.

HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secured) в свою чергу, це той ж протокол але з приставкою “secured”, що означає шифрування з’єднання з використанням SSL-сертифікату. Його використання гарантує захищеність даних переданих вами на сервер.

SSL-сертифікат – це цифровий підпис Вашого сайту, призначений для створення захищеного (шифрованого) з’єднання. Відповідно, сайти які використовують такого роду сертифікат викликають більше довіри у відвідувачів.

Для того щоб ваш веб-сайт перейшов на https-з’єднання, потрібно в першу чергу отримати та встановити SSL-сертифікат. Сертифікат безпеки також може містить цифровий підпис компанії довіреного центру сертифікації.

Сертифікати відрізняються по кількості доменів, які вони підтримують і поділяються на Standard (стандартні) та WildCard (групові).

Standard сертифікат

Формується для захисту тільки одного домену, без субдоменів. Якщо такий сертифікат буде підключений на інший домен або на піддомен того домену, якому він був виданий, браузер повідомить про помилку. Приміром якщо сертіфкат виданий для domain.com, броузер буде довіряти https://domain.com, але при зверненні до https://www.domain.com буде сигналізувати про помилку.

WildCard сертифікат

Це сертифікат для домену та всіх його піддоменів. Такий сертифікат можна використовувати як для https://domain.com так і для https://test.domain.com

Платні чи безкоштовні сертифікати. Який обрати?

Ви можете самостійно і цілком безкоштовно згенерувати собі сертифікат SSL. Проте такі сертифікати, т.з. самопідписні (self-signed), не будуть визнаватися браузером довіреними, і браузер буде позначати сайт як небезпечний.

Платні сертифікати (Trusted SSL) — це сертифікати підписані довіреним комерційним центром сертифікації. До найвідоміших центрів сертифікації слід віднести: Comodo, GeoTrust, Thawte та інші. Вартість платних сертифікатів дуже різна і починається від 80 доларів на рік. Вартість сертифікату залежить від рівня захисту та рівня перевірки власника сертифікату. Найдешевші сертифікати підтверджують лише відповідність IP адреси домену, а при видачі дорогих сертифікатів центр перевіряє документи компанії.

Проте, щоб користувачі не були вимушені перейти на дорогі платні сертифікати, було створено центри видачі безкоштовних сертифікатів. Такими центрами є Lets Encrypt™ SSL, та WoSign. Ці організації були спеціально створені для того щоб будь-який користувач інтернету міг перейти на https-з’єднання.

Необхідно відмітити й те, що встановлення SSL-сертифікату, у більшості випадків не означає автоматичний перехід сайту на https. Для того щоб браузери почали відображати ваш веб-сайт з зеленою позначкою «надійний» потрібна певна технічна модифікація вашого веб-сайту, а також налаштування автоматичних переадресацій на захищене з’єднання.

Тому, якщо для вас важливою є довіра до вашого веб-сайту ваших клієнтів та пошукових систем потурбуйтеся про встановлення сертифікатів безпеки, а компанія Goldweb Solutions вам у цьому допоможе. Враховуючи важливість цього технічного рішення, для нових клієнтів ми відразу встановлюємо сертифікати, а для решти клієнтів у нас є послуга встановлення та налаштування сайту для безпечного з’єднання.