21

8.2019

Інтерактивний дизайн та мікровзаємодія в UX (Interaction Design)

Будь який вебсайт, мобільний додаток чи програма повинні будуватись на основі прогнозованого діалогу користувача з інтерфейсом. Будь який інтерфейс повинен забезпечувати багатоточкову комунікацію та взаємодію користувача з продуктом.

Мікровзаємодії забезпечують зворотний зв’язок з користувачем, за допомогою передачі статусу системи або допомагають користувачам уникнути помилок.

Мікровзаємодія працює як пара тригерів, в яких тригер#1 може бути дією користувача або зміною стану системи; тригер#2 – це зворотний зв’язок, що є вузько спрямованою відповіддю на тригер#1 і передається через невеликі, досить контекстні  зміни в інтерфейсі.

 


Існує декілька критеріїв для оцінки чи ефективною є взаємодія у вашому проекті

Найбільш поширений критерій – юзабіліті (usability), тобто зручність — цей критерій завжди буде в центрі уваги і є пріоритетним для всіх етапів розробки UI / UX / IxD. Всі дизайнерські рішення і технічні фічі інтерфейсу повинні працювати на зручність для користувачів.

5 класичних принципів оцінки юзабіліті:

  • навчальність — наскільки швидко користувач зможе навчитись користуватись інтерфейсом?
  • ефективність — наскільки швидко користувач зможе вирішувати свої завдання чи потреби?
  • помилки — скільки помилок робить користувач в процесі використання інтерфейсу? Як швидко вони долаються?
  • пам’ять — наскільки швидко юзери зможуть згадати інтерфейс після повернення до нього через деякий час?
  • задоволення — чи отримують користувачі задоволення від користування інтерфейсом?

Також існує три виміри в яких потрібно балансувати розробникам інтерфейсів для покращення взаємодії

  • візуалізація — будь які зображення, фото, ілюстрації або інші об’єкти повинні доповнювати інтерфейс, а не відволікати чи дратувати користувачів. Потрібна делікатність у використанні таких елементів та розуміння цілей інтерфейсу у кожному окремому кейсі.
  • простір використання — потрібно враховувати на яких девайсах буде переважно використовуватись інтерфейс. Можливо потрібно кастомізувати його під найбільш масовий варіант використання.
  • час — скільки часу витрачає користувач на роботу з інтерфейсом? З якою швидкістю і мінімальною кількістю кроків він досягає потрібної вам цільової дії?

Ще одним важливим критерієм оцінки інтерфейсу є доступність. Це означає, що будь який компонент інтерфейсу має бути зрозумілим і не вимагати додаткового пояснення. У деяких випадках можуть бути використані знаки, піктограми, підписи, іконки — все, що може зробити інтерфейс більш зрозумілим.

Наприклад, кнопка включення відео однозначно пояснює що потрібно зробити. Якщо відео буде без явної кнопки PLAY, його можна сприйняти за статичну картинку.

Кнопка — це доступність, а знаки — це нюанси які пояснюють її клікабельність, наприклад, її форма, колір, реакція при наведенні курсору. Все має бути спроектовано таким чином, щоб навіть недосвідчений користувач зміг зрозуміти як взаємодіяти з кожним елементом інтерфейсу.

Видимість статусу системи

Перша евристика Нільсона фокусується на видимості статусу системи. Ця евристика посилює необхідність комунікувати з користувачем на всіх етапах взаємодії. Отримуючи відгук про поточний стан системи, користувачі будуть відчувати себе уповноваженими і залученими. Будь-яке відображення стану системи – це мікровзаємодія, яка включає в себе тригери (дія користувача або зміна стану системи) і зворотний зв’язок.

Зворотній зв’язок і час відгуку — це також частина інтерактивної взаємодії. Взаємодія це діалог між інтерфейсом і користувачем, а відгук це підтвердження того, що взаємодія відбувається успішно.

Зворотній зв’язок може підтверджуватись звуком, тактильною вібрацією, зміною кольору або анімацією. Це може бути будь-яка дія, яка дасть розуміння що взаємодія відбулась.

Очевидно, дуже важливо щоб зворотній зв’язок відбувався вчасно. Будь яка затримка може знищити діалог користувача з інтерфейсом і буде дратувати користувача.

Інші важливі моменти використання взаємодії:

  • Інформуйте своїх користувачів про, ще що відбувається у кожному кроці. В них не має часу і бажання розбиратись в цьому.
  • Намагайтесь підтримувати взаємозв’язок, а відповідно і діалог з користувачем. Це повинно бути ненав’язливо і природно.
  • Вкажіть (підштовхніть, поясніть) відвідувачі зрозумілу йому ціль взаємодії.
  • Навігація повинна бути зрозумілою і очевидною.
  • Професійно розроблений інтерфейс — це великий крок на зустріч вашим споживачам, який вони неодмінно оцінять!

Якщо вам потрібна розробка ефективного інтерфейсу, UX / UI дизайн, експертна оцінка юзабіліті або безкоштовний технічний аудит – звертайтесь до команди Goldweb Solutions.