24

7.2017

5 кроків, як залишитися у тренді в 2018

Правила моди у веб-дизайні важко назвати гнучкими. Адже несучасний, неактуальний сайт одразу «впадає в око» своєю незграбною версткою, перевантаженням інформацією або без смаку поєднаними кольорами. Однак добре спроектованим сторінкам виділитися значно легше – у моді завжди простота, пастельна гама і легкість. Спеціально для тих, хто прагне залишитися у тренді, 5 неочевидних кроків.


Новий рівень юзабіліті

«Ергономічність» – одна з основних характеристик хорошого сайту. Не новина, що сторінка повинна добре відображатися як на маленьких, так і на великих екранах. Звідси і популярний цього року тренд «mobile first». Однак очікувана фішка 2018-го може здивувати – скоро сайти зможуть адаптуватися не лише під розміри екрану, але й під конкретного користувача. Завдяки розвитку метаданих, стане можливим прилаштування шрифтів, кольорів, яскравості та навігації до людини. Наприклад, для молодших школярів та пенсіонерів більше підійде спрощений дизайн зі зрозумілою лінійною структурою. В той час як досвідченому користувачеві більше сподобається складніша будова сайту і дрібніший шрифт, які зекономлять йому час.

Унікальність та автентичність

Стокові зображення, тривіальні шрифти (навіть ті, що недавно були у моді) більше не захоплюють користувача. Якщо ви прагнете вигідно виділитися на фоні конкурентів, то саме час створити і показати щось абсолютно нове – ваше. При чому мова йде не лише про елементи дизайну веб-сторінки. Важливий також автентичний авторський контент, оригінальна графіка та колористика. Цікаво, що це стосується також і брендингу – примітивне гасло і стандартна формула звертання до клієнта – не те, чим запам’ятається ваш продукт. Не бійтеся попросити професійної допомоги у експертів.

Ближче до реальності

Візуалізація та інтерактивність дозволяють веб-дизайну розширяти межі віртуального. До продукту сучасного дизайну хочеться торкнутися, тож екранний бар’єр між сайтом і користувачем повинен бути максимально мінімізованим. Для цього маємо безліч інструментів і способів! Покажіть глядачеві повноекранну відеоісторію про свій продукт, «вшиту» в тло сайту. Використовуйте відеоанімацію або звичні gif, SVG, WebGL чи CSS елементи. У поєднанні з м’якими тінями і напівпрозорістю це створить ефект дотику. Зазираючи наперед, зможемо говорити про 3D-об’єкти та застосування технологій VR/AR. А поки що не варто цуратися сінемаграфів – нерухомих зображень із декількома «живими» другорядними деталями. Такий прийом дозволяє пожвавити будь-яке статичне зображення.

Простір – наше все

Увага! Йдеться не тільки про те, що його має бути багато. Це беззаперечний тренд усього сучасного дизайну у найширшому сенсі. Однак є й інші важливі нюанси. Наприклад, його нестандартне планування. Модним у 2018-му році буде метод «поламаної сітки», який витісняє шаблонне мислення на другий план. Дозвольте текстові вийти за рамку, а деяким фігурам «випадково» наїхати одна на одну. За допомогою модулів Flexbox и CSS Grid це можна зробити красиво і гармонійно. А головне – неповторно! З простором, насправді, можна грати в будь-які ігри – можна забарвлювати його модними відтінками Pantone Classic Color Palette 2018 або ж експериментувати з його повноекранними формами.

Сміливість і класика

Останній крок до вершини сучасного стилю веб-дизайну – баланс між сміливістю і класикою. Можна обирати соковиті кольори, якщо поєднувати їх із класичною структурою. Можна робити акцент на текстурі та рельєфі і не залишитись непоміченим, якщо дозволяє простір. А можна, з таким же успіхом, одним невдалим блоком зіпсувати весь сайт. Головне у цій ситуації – прагнути до гармонії в дизайні та бути уважним до деталей.

 

Владислава Польчин
журналіст, ілюстратор